Arbatos rūšys: Oolong arbata

December 8, 2009 at 12:26 pm Leave a comment

Dar visai neseniai kavinėje paprašę oolong arbatos būtume nesuprasti. Iš tikrųjų, oolong arbata – pakankamai naujas reiškinys ir dabar. Kas slepiasi po šiuo keistai rašomu pavadinimu? Išvertus iš kinų kalbos oolong – “juodojo drakono arbata”. Oolong – tai dalinės fermentacijos arbata.

Viskas paprasta – prisiminkime, kad arbatos rūšys: žalioji, juodoji ir oolong (ulongo) yra to paties augalo lapai tik skirtingai apdoroti. Senaisiais laikais, kai arbata Europą pasiekdavo laivais ir karavanais iškilo dilema – kaip pergabenti žaliąjį auksą išlaikant kokybę. Atsakymas – fermentacija. Fermentuojant arbata yra džiovinama, kaitinama, minkoma ir pan. Taip lapeliai užkonservuojami ir gali būti laikomi metų metus. Pilnai apdorota arba fermentuota arbata – juodoji. Oolongas yra tas aukso vidurys tarp žaliosios ir juodosios arbatos rūšių.

Fermentacija paprastai būna 20-50% (kituose šaltiniuose pateikiama 10-70%). Kokybiška oolong arbata pasižymi išsiskiriančia išvaizda – lapeliai būna susukti į kamuoliukus, kurie arbatą užplikius išsiskleidžia. Paruoštos arbatos spalva įvairi nuo auksinės-geltonos iki šviesiai rudos. Oolong’as taip pat išsiskiria itin originaliu skoniu, kurį nupasakoti keblu. Iškart pabrėšiu, kad tai nėra “juodesnė” žalioji ar “žalsvesnė” juodoji arbata. Oolong arbatos skonis – visiškai unikalus, todėl esant galimybei rekomenduočiau paragauti geriausių šio tipo arbatų: Dà Hóng Páo, Dān Cōng.

Advertisements

Entry filed under: Arbata. Tags: , , , , .

Eik ir kepk, arba Wok to Walk Lietuvoje

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds


%d bloggers like this: