Arbatos rūšys: Žalioji

January 20, 2008 at 11:11 pm Leave a comment

    Žinau, kad daugelis yra pastebėję, kad arbata skirstoma į: juodąją, žaliąją. Arbatos gurmanai pažįsta ir oolong bei baltąją arbatas. Apie pastarąsias rūšis kalbėsiu kitame straipsnyje, o dabar pabandysiu trumpam apžvelgti žaliąją arbatą. Ji laikoma seniausia ir pačia “tikriausia” arbatos rūšimi.

Šios arbatos tėvynė yra Kinija, ji yra mažiausiai fermentuota. Minimali fermentacija egzistuoja, nes arbatos lapui yra suteikiama tam tikra forma, kuomet išsiskiria sultys ir ore jos oksiduojasi, bet tai – kur kas mažesnio laipsnio oksidacija, negu, sakykime juodosios ar oolong arbatos. Nors ilgą laiką buvusi populiari tik rytų šalyse, pastaraisiais dešimtmečiais sparčiai populiarėja ir vakarų pasaulyje. Ši arbata pasižymi gydomosiomis savybėmis: savyje turi nemažą kiekį vitaminų, tanino stabdančiojo kariesą, bei kitų naudingų medžiagų.

Tačiau kokią arbatą rinktis? Kaip minėjau, ši arbata kilusi iš Kinijos, todėl nenuostabu, kad Kinija teikia išties nemažai geros ir kokybiškos žaliosios arbatos (70% pasaulinio žalios arbatos eksporto sudaro kiniška arbata). Svarbiausiomis ir geriausiomis rūšimis laikomos: Longjing, Gunpowder, Hou Kui, Bi Luo Chun, Xing Yang Mao Jian, Chun Mee. Žinau, kad Lietuvoje tikrai galima įsigyti Longjing, Gunpowder arbatas. Asmeniškai labai patiko “Drakono perlai” ar kažkaip panašiai pavadinta žalioji arbata su jazminais.

Japonija taip pat tiekia nepaprastai kokybišką žaliąją arbatą. Geriausios jos siūlomos rūšys yra: Sencha, Bancha, Matcha ir žinoma Gyokuro. Sencha – tai pirmo ir antro skynimo, dažniausiai geriama arbata Japonijoje. Bancha – vėlyvesnė, trečio-ketvirto skynimo arbata. Jos lapai stambesni, o skonis švelnesnis nei Sencha tipo arbatos. Matcha – miltelių pavidalo arbata, dažnai naudojama ceremonijose. Gyokuro – garsiausia Japoniškos arbatos rūšis. Brangi, bet labai vertinama.

Žalioji arbata turi būti ruošiama užpilant ją karštu, bet ne verdančiu vandeniu. Užpylus laikoma apie tris minutes. Laikymo laikas tiesiogiai priklauso nuo arbatos kokybės: pigesnės arbatos užpilamos karštesniu vandeniu ir laikomos ilgiau. Bet vėlgi, norėčiau akcentuoti, kad jos negalima užpilti verdančiu vandeniu ir laikyti ilgiau nei penkias minutes.

Advertisements

Entry filed under: Arbata. Tags: , .

Gruziniška arbata Naujas etapas!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds


%d bloggers like this: